Джон Макфи: Животът и работата му

Веднъж наречен "най-добрият журналист в Америка" от The Washington Post, Джон Ангъс Макфи (роден на 8 март 1931 г. в Принстън, Ню Джърси) е писател и Ферис професор по журналистика в Принстънския университет. Разглежда се като ключова фигура в областта на творческа номистика, неговата книга Летописи на бившия свят печели наградата „Пулицър“ за 1999 г. за обща документална литература.

Ранен живот

Джон Макфи е роден и израснал в Принстън Ню Джърси. Синът на лекар, който е работил Университет в Принстънв атлетичния отдел, посещава гимназията в Принстън, а след това и самия университет, завършва през 1953 г. с Бакалавърска степен по изкуства. След това заминава за Кембридж, за да учи в колеж Магдалина за една година.

Докато е в Принстън, Макфи често се появява в ранно телевизионно шоу на игри, наречено „Двадесет въпроса, “Където състезателите се опитаха да отгатнат обекта на играта, като зададоха да или не въпроси. Макфи беше една от групата „деца, които свирят“, които се появяват в шоуто.

Професионална кариера за писане

От 1957 до 1964 г. Макфи работи в път списание като асоцииран редактор. През 1965 г. той скочи до The New Yorker като писател на персонала, целта за цял живот; през следващите пет десетилетия мнозинството от McPhee журналистика ще се появи на страниците на това списание. И той публикува първата си книга през същата година; Усещане за това къде си беше разширяване на профила на списанието, за който е писал Бил Брадли, професионален баскетболист и по-късно сенатор на САЩ. Това задава модел за продължително функциониране на McPhee през целия живот, започвайки като първоначално се появяват по-къси парчета The New Yorker.

От 1965 г. McPhee публикува 30 книги на голямо разнообразие от теми, както и безброй статии и самостоятелни есета в списания и вестници. Всичките му книги започват като по-къси парчета, които се появяват или са били предназначени за тях The New Yorker. Работата му обхвана невероятно широк спектър от теми, от профили на хора (Нива на играта) до прегледи на цели региони (The Pine Barrens) на научни и академични теми, най-вече поредицата му книги, свързани с геологията на западните Съединени щати, събрани в един том Летописи на бившия свят, която беше удостоена с наградата „Пулицър“ в обща документална книга през 1999 г.

Най-известната и много четена книга на Макфи е Влизане в страната, публикувана през 1976 г. Това беше продукт на поредица от пътувания през държавата Аляска придружени от водачи, пилоти на буш и проспектори.

Стил на писане

Темите на Макфи са много лични - той пише за неща, които го интересуват, които през 1967 г. включват портокали, темата на неговата книга от 1967 г., озаглавена достатъчно подходящо, портокали. Този личен подход накара някои критици да смятат писането на Макфий за уникален жанр, наречен Творческа нонфикция, подход за фактическо отчитане, който внася интимно личен наклон към работата. Вместо да търси просто да съобщава факти и да рисува точни портрети, Макфий влива работата си с а мнение и гледна точка, представени толкова фино, че често се пренебрегва съзнателно, дори и да бъде усвоено несъзнателно.

Структурата е ключовият елемент на писането на Макфи. Той е заявил това структура е това, което поглъща голяма част от усилията му, когато работи върху книга, и той усърдно очертава и подрежда структурата на работата, преди да напише дума. Следователно книгите му се разбират най-добре в реда, в който представят информация, дори ако отделните раздели на есе съдържат красиво и елегантно писане, което често правят. Четенето на произведение на Джон Макфи е по-скоро за разбирането защо той избира да препредаде анекдот, фактически списък или моментно събитие по това време в своя разказ, който прави.

Това е, което отличава фиксирането на Макфий от другите произведения и това, което го прави творчески по някакъв начин повечето други нефилмирани произведения не са - манипулирането на структурата. Вместо да следва обикновена линейна времева линия, Макфи третира своите предмети почти като измислени герои, избирайки какво да разкриете за тях и кога, без всъщност да измисляте или измисляте нищо. Както пише в книгата си за занаята на писането, Проект № 4:

Вие сте писател на нефилминг. Не можете да движите [събития] наоколо като кралска пешка или епископ на кралицата. Но можете във важна и ефективна степен да подредите структура, напълно вярна на фактите.

Като възпитател

В ролята си на Ферис професор по журналистика в Принстънския университет (длъжност, която заема от 1974 г.), Макфи преподава писмен семинар две на всеки три години. Това е една от най-популярните и конкурентни програми за писане в страната, а бившите му ученици включват утвърдени писатели като Ричард Престън (Горещата зона), Ерик Шлосер (Нация за бързо хранене) и Дженифър Вайнер (Добър в леглото).

Когато преподава семинара си, Макфи изобщо не пише. Съобщава се, че семинарът му е фокусиран върху занаятите и инструментите, до момента, в който е известно, че минава около моливите, които използва в своята работа за студентите. Като такъв това е необичаен клас по писане, връщане към епоха, когато писането беше професия като всяка друга, с инструменти, процеси и приети норми, които биха могли да получат респектиращ, ако не и бърз доход. Макфи се концентрира върху изграждането на разкази от суровите съставки на думи и факти, а не на елегантното завъртане на фрази или други художествени притеснения.

Макфи посочи писането като „мазохистичен, разрушаващ ума саморазрушен труд“ и известно поддържа отпечатък на измъчваните грешници (в стила на Йероним Бос) извън офиса си в Принстън.

Личен живот

Макфи е бил женен два пъти; първо на фотограф Pryde Brown, с когото роди четири дъщери - Джени и Марта, които израстваха като романисти като баща си Лора, която е израснала като фотограф като майка си и Сара, външният човек, който става архитектурен историк. Браун и Макфи се развеждат в края на 60-те, а Макфи се ожени за втората си съпруга Йоланда Уитман през 1972 година. Цял живот е живял в Принстън.

Награди и отличия

  • 1972: Национална награда за книга (номинация), Срещи с Архидругата
  • 1974 г.: Национална награда за книга (номинация), Кривата на свързващата енергия
  • 1977: Награда за литература от Академията за изкуства и писма
  • 1999: Пулицърска награда като цяло Летописи на бившия свят
  • 2008: Награда за кариера на Джордж Полк за постижения в живота в журналистиката

Известни цитати

„Ако по някакъв фиат трябваше да огранича цялото писане до едно изречение, това бих избрал: Срещата на върха на Mt. Еверест е морски варовик. "

"Преди седях в клас и слушах думите, които се носят в стаята като хартиени самолети."

„При воденето на война с природата имаше риск от загуба при победа.“

„Писателят трябва да има някакъв принудителен стремеж да върши работата си. Ако нямате, по-добре да намерите друг вид работа, защото това е единственото принуда, което ще ви преведе през психологическите кошмари на писането. "

„Почти всички американци биха разпознали Анкоридж, защото Анкоридж е онази част от всеки град, в който градът е спукал шевовете си и е екструдирал полковник Сандърс.“

въздействие

Като преподавател и учител по писане, въздействието и наследството на Макфи са очевидни. Изчислено е, че около 50% от студентите, взели семинара му по писане, са продължили кариерата си като писатели или редактори или и двете. Стотици известни писатели дължат част от успеха си на МакФи и влиянието му върху сегашното състояние на писането на нефилминг е огромно, тъй като дори писатели, които не са имали достатъчно късмет да вземат семинара му, са дълбоко повлияни от него.

Като писател неговото въздействие е по-фино, но също толкова дълбоко. Работата на Макфи е нефилминг, традиционно сухо, често без чувство за хумор и безличност, където точността се оценяваше повече от всякакъв вид удоволствие. Работата на Макфи всъщност е точна и образователна, но включва личната му личност живот, приятели и връзки и най-важното - бръмчаща страст към темата ръка. Макфи пише за теми, които го интересуват. Всеки, който някога е изпитвал любопитството, което предизвиква проява на четене, разпознава в прозата на Макфий сроден дух, човек, който потъва в експертиза по тема от просто любопитство.

Този интимен и творчески подход към нехудожественото произведение е повлиял на няколко поколения писатели и е превърнал писането на нефилтика в жанр, почти толкова узрял с творчески възможности като измислица. Въпреки че Макфи не измисля факти или филтрира събития чрез филм на фантастика, неговото разбиране, че структурата прави историята е революционна в света на нефилтрирането.

В същото време Макфи представлява последният остатък от писателски и издателски свят че вече не съществува. Макфи успя да намери удобна работа в известно списание, малко след като завърши колежа и успя да го направи избира предметите на неговата журналистика и книги, често без какъвто и да е измерим редакционен контрол или бюджет безпокойство. Въпреки че това със сигурност се дължи отчасти на неговото умение и стойност като писател, това е и среда, която е млада писателите вече не могат да очакват да срещнат в ерата на списъци, цифрово съдържание и свиващ се печат бюджети.

Избрана библиография

  • Усещане за това къде си (1965)
  • Директорът (1966 г.)
  • Портокали (1967)
  • The Pine Barrens (1968)
  • Една стая от ховинг и други профили (1968)
  • Нива на играта (1969)
  • The Crofter and the Laird (1970)
  • Срещи с Archdruid (1971)
  • Делтоидното тиквено семе (1973 г.)
  • Кривата на свързващата енергия (1974)
  • Оцеляването на кановото кора (1975 г.)
  • Парчета от рамката (1975 г.)
  • The John McPhee Reader (1976)
  • Влизане в страната (1977 г.)
  • Даване на добро тегло (1979)
  • Басейн и обхват (1981)
  • В подозрителен терен (1983)
  • La Place de la Concorde Suisse (1984)
  • Съдържание (1985)
  • Възкръсване от равнините (1986)
  • Търси кораб (1990)
  • Артур Аше спомняше (1993)
  • Сглобяване на Калифорния (1993)
  • Ютии в огъня (1997)
  • Аналите на бившия свят (1998)
  • Основателни риби (2002)
  • Нечести превозвачи (2006)
  • Копринен парашут (2010)
  • Проект № 4: За процеса на писане (2017)